Mariagården - Stenungsund

ett matkulturcentra för barn och Kristinedalskolans SKOLTRÄDGÅRD!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mariagården - Kristinedalskolan

Välkomna till Mariagården och till hur Kristinedalskolan startade sin skolträdgård i projektet Ung, mat och hälsa i Norden 2015 på Mariagården!


Mariagården är ett byggnadsminne i Stenungsund. Gården byggdes någon gång mellan år 1770-1790 och år 1989 blev huset förklarat som byggnadsminne. Mariagården ligger i Stenunge by, resterna av en medeltida by, som i slutet av 1800-talet började växa till en centralort som idag heter Stenungsund. På våren 2015 kom ett förslag på Kristinedalskolan att årets elever i åk 2 skulle vara med om att starta en skolträdgård på Mariagården. Eleverna skulle förgro potatisar, majs och solroskärnor i klassrummet. Veckorna innan påsklovet lade alla elever varsin potatis i en tom yoghurtburk med lite jord i och placerade burkarna i fönstret i klassrummet. Potatisarna vattnades och sköttes om tills blasten började att växa.

Barnen blir inspirerade till att leva ett Sunt och hälsosamt liv Unga som vuxna utbyter kunskaper.

Hurra för egna närodlade potatisar, rotfrukter och grönsaker! Och svenska äpplen! Ett stort tack till alla som varit med och startat Kristinedalskolans första skolträdgård! Och vilken tur vi har i Stenungsund som har en så fin kulturgård som Mariagården! Nu ser vi fram emot våren då vi ska plantera mera! Tills dess må väl och lev väl!

Skördefest på Mariagården

Nu är det höst och idag ska vi tillaga goda maträtter av potatis och andra rotfrukter som ni har odlat och skördat på Mariagården, vår kulturgård i Stenungsund.

Här på Mariagården har era potatisar som ni planterade i maj vuxit och blivit stora och många. Potatisarna är ekologiska, näringsrika och närodlade.

Nu ska vi tillaga och äta potatisgratäng, rostade rotfrukter, raggmunkar och blanda sallad med grönsaker från växthuset.

Smaklig måltid! Goda dofter ger goda vibbar!